Powered By Blogger

недеља, 12. јун 2016.

20 САВЕТА О ПРИЈАТЕЉСТВУ


1. Пажљиво бирај пријатеље. Прави пријатељи су реткост, зато их чувај и држи близу себе и у свом срцу.

2. Буди уз правог пријатеља до краја његовог битисања на овој планети. Пожели му "срећан пут", са осмехом на лицу. Значиће му. Схватиће да његов живот није био узалудан.

3. Не држи се фоскуле "Далеко од очију, далеко од срца". Право пријатељство мора издржати све буре и олује непредвиђених околности и просторну раздвојеност. Прави пријатељ постаје део сопствене личности и живота.

4. Уколико почнеш да личиш и да се понашаш као пријатељ, реч је о пријатељству за цео живот.

5. Из пријатеља изњедри оно најбоље. Мотивиши га да се покрене и презентује другима у најбољем светлу. Не дозволи да клоне, изнова га враћај у живот.

6. Буди у контакту и спреман, да у сваком моменту, прискочиш у помоћ. Не дозволи да будеш друга или трећа најбоља алтернатива. Ако је већ тако, знај да није у питању право пријатељство.

7. Не избегавај виђање са пријатељима. Потруди се да слободно време искористиш на најбољи могући начин - проведи га са искреним пријатељима.

8. Не мешај посао и пријатељство. Ипак, и међу пословним колегама може се пронаћи пријатељ. Међутим, за то треба много времена и искрених намера.

9. Прихвати или макар анализирај савете пријатеља. Сваки савет правог пријатеља усмерен је ка побољшању и изречен у најбољој намери.

10. Поднеси жртву правог пријатељства. Корисни ефекти правог пријатељства далеко превазилазе принету жртву.

11. Најдубље тајне сачувај за праве пријатеље. Тиме их, у исто време, стављаш на прави тест искреног пријатељства.

12. Повремено се види са блиским познаницима. Ипак је, у прошлости, постојало право пријатељство.

13. Користољубље и пријатељство "не иду руку под руку". Разликуј пријатељство од интереса.

14. Не избегавај праве пријатеље и потруди се да их не лажеш. Свако ће прећи неколико пута преко лажи. Међутим, стрпљење није вечно. Догодиће се неминовно: пријатељ ће постати само познаник. 

15. Проведи што више времена са пријатељима. Сваки тренутак је немерљив, јер је живот, сам по себи, кратак. Са њима проживи изласке, прве заљубљености, најлепша путовања, срећу и тугу...

16. Буди спреман да пријатељу кажеш све што те тишти у вашем односу, директно у очи. Пријатељство не познаје термин суздржавања и прећуткивања. Очекуј исто и од пријатеља.

17. Пријатељство захтева верност, искреност, емоцију, снагу и учесталост. Негуј пријатељство као дрво живота. Исто очекуј од друге стране.

18. Никада не разликуј или не бирај пријатеље према критеријумима које не познаје пријатељство (вера, образовање, интелигенција, изглед). Пријатеље бирај према квалитету карактера.

19. Право пријатељство има успона и падова. Међутим, од других се разликује по томе што опстаје независно од ситуације, догађаја, времена и простора.

20. Никада не сили некога да ти буде пријатељ. Можда ћеш, услед одбијања, осетити тугу, али ћеш, када се расаниш, схватити да би то био погрешан избор. За пријатељство је неопходна узајамна жеља, снага и мотив.







Нема коментара:

Постави коментар