Powered By Blogger

петак, 24. јун 2016.

20 САВЕТА О САМОЋИ


1. Усамљеност чини човека "тупим", фрустрираним и тешким. Изађи из чауре самоће и радуј се сваком дану као да је последњи, проводећи га са себи драгим људима.

2. Самоћа доводи до чамотиње, туге, депресије и губитка самопоуздања. Топла реч их отапа.

3. Проводећи време у окружењу квалитетних људи, развијаш емотивну интелигенцију, подижеш самопоуздање и развијаш сопствени интелект. Емотивна интелигенција је стуб нормалног понашања и битисања као "друштвене животиње".

4.  Добро организуј дан. Не дозволи да пропустиш социјализацију због убрзаног темпа живота, прековременог рада, сталне бриге, патње и нервозе. Прилагоди се таквој свакодневици уз што нижи ниво штете. 

5. Не дозволи да, после напорног дана, поподне и вече проведеш спавајући. Нека ти дружење представља мотив за сутрашњи "дан мрмота".

6. Окружи се људима који ти пријају. Не дозволи да "убијаш време" са нетативним, мрачним и испразним појединцима. Није важан квантитет, јер се можеш, изнова, осетити усамљеним.

7. Ако се осетиш усамљеним у партнерском односу, знај да ћеш, са том особом, бити усамљен читавог живота. 

8. Самоћа убија креативност и ломи људски дух. 

9. Не шири круг познаника и пријатеља, по сваку цену. Бирај позитивне, љубазне, интелигентне и емотивне људе. Самоћа "се храни" деструкцијом и "хладноћом".

10.  Понекад је и испијање кафе уз "пресипање из шупљег у празно" довољно да се осетиш мање усамљеним. Ипак, те активности нису довољне да би се трајно решио проблем усамљености.

11. Буди спреман да у односу са другима размењујеш мишљења, дајеш и прихваташ савете, водиш полемику. На тај начин, стварате блискост и формирате бедем од кога се одбијају таласи усамљености.

12. Страх од самоће је чест узрок изражене анксиозности. Анксиозност се не лечи, искључиво, медикаментима, већ и загрљајем, подршком, разговором и интеракцијом.

13. Не дозволи да се осетиш усамљеним, јер не желиш да нарушиш свој лични комотитет. Лепо је бити ушушкан у "свом гнезду", али тиме одбијаш људе и ствараш погодно тло за самоћу.

14. Избори се против сопствених демона својих комплекса, страхова и слабог самопоуздања. На тај начин, привућићеш људе и осетити све чари дељења сопствене личности са другима.

15. Искрени људи представљају сигуран бег од самоће. Лажни људи представљају само сурогат који те неће учинити мање усамљеним.

16. Не сили друге људе да представљају део твог света. Боље је понекад бити усамљен, али поносан. Наићи ће неко ко ће спонтано да "разори" осећај самоће.

17. Самоћу може умањити добра и квалитетна књига, телевизијска емисија, жамор људи на плажи. Ипак, "живу реч"  не може да замени ни једна друга активност.

18. Не осуђуј људе који су изабрали самоћу као стил живота. Можда се најбоље осећају у "таквој кожи".

19. Понекад се осами и препусти маштању, унутрашњем миру, духовности, размишљању и "слушању тишине". Тиме можеш добити значајну енергију за дружење, ефикасност на послу и бољу комуникацију са људима.

20. Испуни свој дан са што већим бројем активности. Број активности је обрнуто сразмеран нивоу самоће.


Нема коментара:

Постави коментар